Home Grondsystemen Open bron
 
Open bron PDF E-mailadres

Grondwater heeft tot de eerste 100meter nagenoeg de zelfde temperatuur van ca. 11°C , daarna gaat het elke 100m een paar graden omhoog. Een openbron geeft de warmtepomp een constante aanvoer temperatuur, vaak zie je in de specificatie van een merk warmtepomp twee verschillende COP waarden, de hoogste is voor een openbron en de andere voor een VBWW die een lagere gemiddelde temperatuur geeft.

Wat is een openbron, de grondboorder moet een juiste watervoerende laag opzoeken, daar komt een filterbuis in die omstort wordt met filterzand, daarboven komt een kleiprop voor de afsluiting.

Een bron besteld via FEBA krijgt altijd een kwaliteit bronpomp van het merk Aubia, ze worden in België gemaakt en incl. besturing kast opgeleverd. Deze besturingkast controleert, of de pomp bij stilstaande perioden niet vast gaat zitten, wat de betrouwbaarheid te goede komt. De pomp keuze is afgestemd op het aantal te leveren liters en leiding weerstand. Naast een pompput moet er ook een infiltratieput komen, meestal op een afstand van 60m, korter kan ook, maar dan komen ze op verschillende dieptes.

Een nadeel van een openbron is dat er op termijn onderhoud nodig is, de pomp kan vervuilen of stuk gaan en het filter van de pompput of infiltratieput kan dicht slippen.

Dat is ook de reden dat steeds meer grote woningen of kantoren kiezen voor een gesloten systeem (vbww).

 
Gerealiseerd door Studio Staalkaart