Home Grondsystemen Horizontaal
 
Horizontaal E-mailadres

Horizontaal grondsysteem, dit is een buizen systeem wat horizontaal is in gegraven tussen 0,8 en 1,6 meter diep en ca. 0,8 tot 1,2 meter uit elkaar. De zon verwarmt onze atmosfeer en de bovenste laag (5-7 meter)van de aardkorst. De jaarlijkse hoeveelheid zoninstraling komt overeen met 50 keer het totale energiegebruik. De gemiddelde zoninstraling per jaar op 1 m² aardoppervlak bedraagt ongeveer 1.000 kWh (3.600 MJ). De rest van de aarde wordt verwarmd door de kern. De warmte die in de eerste 6 meter van de grond zit, heeft dus niet veel met aardwarmte te maken, de "geowarmte" uit de diepere aardlagen is bovenaan te verwaarlozen. Het is dus ook niet handig bomen of struiken te planten op het terrein waar het horizontale systeem is ingegraven. De buis lengte is vaak vele malen langer dan bij een verticaal systeem.

Bij een schatting van 10Watt¯1 m tot 15Watt¯1 m zit je vaak niet ver naast de werkelijkheid, de grondsoort speelt een rol en vergeet niet, dat het aantal draaiuren van de warmtepomp zelfs een hele grote rol speelt in het ontwerp van de lengte. Een nadeel is dat de grondtemperatuur in de winter kan dalen tot 4°C juist op het moment dat vraag het grootst is. Verdeel het hele systeem in een aantal gelijke lussen die zijn aangesloten op een verdeler.

FEBA kan zowel de buizen (Tyleen), als de verdeler leveren, gebruik in de grond zo weinig mogelijk koppelingen, zijn ze wel nodig pers ze dan af voor controle en maak een tekening van de positie waar ze zitten. In het grondsysteem zit een antivriesproduct meestal een glycol mengsel wat voorkomt dat het systeem kan bevriezen. FEBA kan ook het glycol mengen voor u uit voeren.

Een horizontaal systeem is vaak veel groter dan een verticaal systeem, het kan zijn dat de circulatiepomp in de warmtepomp te klein is en het niet goed kan rondpompen, vraag dan naar een warmtepomp zonder circulatiepomp en plaats zelf een juiste pomp.

 
Gerealiseerd door Studio Staalkaart