Home Grondsystemen
 
Grondsystemen E-mailadres

Per 1 januari 2011 is de wetgeving aangepast dat vanaf die datum alleen nog geboord mag worden door gecertificeerde grondboorbedrijven. Een boring uitgevoerd door een niet gecertificeerd bedrijf is strafbaar, vraag de aanbieder of installateur of het boorbedrijf dat bij u gaat boren gecertificeerd is.

Elk gecertificeerd grondboorbedrijf staat geregistreerd bij Bodem+, maar die lijst is moeilijk te vinden, via deze link komt u er rechtstreeks. Bodem+

Helaas is de manier van het grondsysteem berekenen nog niet in deze certificering opgenomen, blijf dus vragen naar een berekening van het grondsysteem. De certificering is bedoeld om de grondboring volgens de regels uit te voeren, kleilagen weer af te stoppen etc. wie er belang bij heeft kan kijken bij SIKB.

Het grondsysteem van een warmtepomp installatie is een heel belangrijk onderdeel, het rendement van het hele systeem hangt er van af. Begin altijd met een juiste warmteverlies berekening, dan zal pas blijken wat het vermogen van de pomp moet zijn en het aantal draaiuren van verwarmen en evt. koelen. Daarna kan er een berekening van het (gesloten)grondsysteem gemaakt worden, vraag daar dus altijd naar. Er zijn genoeg boorbedrijven die een aanname doen van het aantal watt/meter, soms 30 Watt, 35 of soms nog meer Watt per meter. FEBA maakt altijd een berekening op basis van ISSO 73 en voegt de berekening ook bij een offerte. Vraag dus altijd naar de berekening, ook als het via een installateur wordt uitbesteed.

Het komt regelmatig voor dat het grondsysteem aan de kleine kant wordt aangeboden, om de prijs te drukken want die is vaak bepalend of een opdracht doorgaat. De gevolgen zijn pas op termijn zichtbaar, de massa in de grond wordt langzaam uitgeput, de aanvoer is kleiner dan de onttrekking. De warmtepomp zal op termijn langer moeten werken om het huis op temperatuur te krijgen en zal daardoor duurder in gebruik worden. Deze systemen hebben meestal ook een hogere vorstbeveiliging, maar glycol, die wordt toegevoegd, is een slechte warmtegeleider, het grondsysteem zal daardoor nog sneller slechter gaan funcioneren.

ISSO 73

FEBA werkt nauw samen met een boorbedrijf http://bomaraardwarmte.nl/ en kan dus een compleet grondsysteem leveren, de gesloten systemen zijn berekend met ISSO 73. Deze berekening voorkomt problemen op de lange duur, vooral grotere systemen met veel draaiuren, wijken soms behoorlijk af van een aanname.ISSO_tabel

Hiernaast een voorbeeld van een tabel uit ISSO 73, onderaan de tabel staan de draaiuren en links het aantal W/M wat de wisselaar kan leveren. Hieraan kunt u al zien hoeveel invloed de draaiuren hebben op de berekening, bij een normaal huis gaat men uit van 2000uur, incl. warmtapwater zelfs van 2500uur. Het verraderlijke is dat u de eerste jaren niet veel zal merken van een te krap uitgemeten systeem, maar op termijn betaal u de rekening, de afname van warmte is dan iets groter dan wat de grond weer kan aanvoeren, vraag dus altijd om een berekening.

Zelfs bij een blok woningen waar de grondsystemen dichter bij elkaar liggen dan 20 meter kunnen elkaar dusdanig beïnvloeden dat er een aanpassing in de berekening nodig is. Draaiuren en koeluren spelen een rol, naast de opbouw van de grond die mede bepalend is voor de uitkomst.

 

Wat gebeurd er als er een te klein grondsysteem wordt aangelegd, elke warmtepomp heeft een grafiek van het rendement in relatie met de aanvoer temperatuur van het grondsysteem.
Bij een aanvoer temperatuur van 6°C heeft een pomp een rendement van ca. 460% bij 0°C 400% en er zijn zelf veel te kleine grondsystemen die tot -10°C gaan waarbij de pomp nog maar 300% of minder rendement heeft, het aandeel wat uit het stopcontact komt is daardoor steeds groter en dat merk je bij de eindafrekening. Kijk bij een goedkope prijs daarom altijd naar de geboorde meters, je kan in de bovenstaande grafiek van ISSO 73 wel zien hoeveel Watt/meter het is bij ca. 2500 draaiuren (2000 verwarmen en 500 voor warmtapwater). Daar komen nog wat correcties op zoals goed doorlatende grond + 10%, klei -20% en bij regeneratie (warmte terug brengen) misschien +10%. Vraag dus altijd naar een berekening!!!

 
Gerealiseerd door Studio Staalkaart